vrijdag 26 juli 2013

Lekker én veggie - de specerijen



Overschakelen naar vleesarm of vegetarisch koken is niet simpel. Veel mensen beginnen met hun stuk vlees te vervangen door een vegetarische schijf of burger. Er wordt al eens geëxperimenteerd met seitan of tofu, maar dikwijls valt dat tegen. Lekker vegetarisch koken is veel meer dan dat, je moet je een heel nieuwe kookkunst eigen maken. 
Hoe doe je dat? Door naar de Oosterse of Zuiderse keuken te kijken waar vlees sowieso een bijrol speelt. De recepten uit India, Thailand, Italië, Griekenland, Spanje en de Arabische landen puilt uit van vegetarische schotels die op zichzelf kunnen staan. Deze keukens gebruiken traditioneel veel groenten, peulvruchten, specerijen, kruiden en noten. Dit zijn allemaal ingrediënten vol belangrijke voedingsstoffen. 

Overschakelen op een lekker vegetarisch dieet vraagt dus goede recepten – die je al op ZapHap vindt – en een aanpassing van je voorraadkast en kruidenrek. Hieronder vind je een lijstje van veel gebruikte specerijen. 

Iedereen heeft sowieso enkele klassiekers in zijn kast staan: zeezout, een pepermolen met zwarte peper, nootmuskaat en rasp, kruidnagels, gedroogde tijm en laurier, paprikapoeder, cayennepeper, kerriepoeder, gedroogde oregano en jeneverbessen. 

Iets gespecialiseerder zijn: gemalen kaneel, gemalen komijn, gemalen koriander, kurkumapoeder, saffraan in draadjes, gemalen chilipeper of pili-pili en Garam Masala. 

Wie ook korianderzaad, komijnzaad, karwijzaad, venkelzaad, Szechuanpeper, kardemomzaadjes, pimentón, Piment d'Espelette en Râs al hânout in huis heeft is perfect uitgerust om lekker veggie te koken.

In het tweede deel van deze blog duik ik in mijn voorraadkast en in mijn kruidentuin om een lijstje te maken van ingrediënten die ik vaak gebruik.


zaterdag 20 juli 2013

Sangría, what's in a name?

Als de thermometer op ons terras 25°C in de schaduw aanduidt, maken we Sangria en wanen we ons in Spanje. Sangría komt van het Spaans 'sangre' wat bloed betekent en het verwijst uiteraard naar de kleur van de wijn die gebruikt wordt. Je hebt evenveel soorten Sangría als er mensen zijn, maar dit recept vinden wij persoonlijk héél geslaagd.

Recepten voor alcoholische dranken passen misschien niet op een blog over gezond eten, maar wij zijn van oordeel dat het leven leuk moet blijven. Af en toe eens zondigen is ook gezond en als je zelf je zondes brouwt weet je op zijn minst dat er geen chemische rommel in zit.



Wat heb je nodig?
(voor 4 personen)

  • 1 fles fruitige rode wijn, kies niet de goedkoopste wijn maar een wijn die je ook zou drinken zonder toevoegingen
  • 60 ml Triple Sec of Cointreau
  • 45 ml brandewijn of (fruit)jenever
  • 60 ml suikersiroop (30 g suiker eventjes laten opkoken in 30 ml water) of 30 ml agavesiroop
  • 1 grote sinaasappel, 2 kleine citroenen, 2 limoenen (alles bij voorkeur biologisch omdat je de schil gebruikt). Uit dit fruit pers je de hoeveelheid sap die hieronder beschreven staat.

  • 45 ml vers sinaasappelsap (het sap van een halve sinaasappel ongeveer)
  • 30 ml vers citroensap (het sap van één kleine citroen ongeveer)
  • 30 ml limoensap (het sap van één à anderhalve limoen ongeveer)
  • schijfjes sinaasappel, citroen en limoen gesneden uit het fruit dat overblijft na het persen voor het sap

Hoe maak je het?

1. Zet de fles wijn een uur voor je aan het recept begint in de diepvriezer of in een ijsemmer. Leg het fruit in de koelkast.
2. Pers het sap van de citrus vruchten en meet de juiste hoeveelheid af. Je hebt hiervoor een maatbeker nodig met kleine maateenheden, maar ik gebruik een oude zuigfles. Giet het sap in een glazen schenkkan.
3. Meet de Cointreau en de jenever af en giet ze ook in de kan.
4. Voeg de suikersiroop toe en meng alles goed met een lepel.
5. Doe de schijfjes fruit in de kan en giet de rode wijn erop. Meng nogmaals goed, het is van belang dat de suikersiroop, het sap en de wijn goed gemengd zijn zodat er zich geen verschillende lagen vormen. Laat minstens een uur trekken in de koelkast.

Hoe dien je het op?

Traditioneel wordt Sangría in een (glazen) kan met een speciale tuit gepresenteerd. De toegeknepen tuit zorgt ervoor dat de stukken fruit niet in je glas vallen. Het fruit dient dus enkel om smaak te geven aan de wijn, het is niet de bedoeling dat het opgegeten wordt.

Schenk de Sangría in rode wijnglazen en geniet ... met mate, want Sangría lijkt licht maar heeft een hoog alcoholgehalte.

¡Salud!





dinsdag 16 juli 2013

Vegetarische harira met pompoen en kekererwten



Harira is een maaltijdsoep van Arabische oorsprong die quasi het nationaal gerecht van Marokko is geworden. De soep heet daar ook vastensoep omdat hij veel gegeten wordt tijdens de Ramadan. Het is een voedzaam, pittig gerecht waar elke kok zijn of haar eigen toets kan aan geven. In de traditionele soep zit wel (lams)vlees. Dit is een vegetarische variant.

Kekererwten of kikkererwten zijn peulvruchten. Je kan ze gedroogd kopen en dan moeten ze een nacht weken. Ik gebruik meestal een bokaal, die kekererwten kan je zonder weken toevoegen aan je gerecht en ze smaken even lekker.

Rode linzen zien er eigenlijk oranje uit en zijn een topproduct voor de vegetarische keuken. Ze bevatten veel eiwitten, vitamines uit de B familie en heel veel mineralen. Rode linzen gebruiken is niet moeilijk, je voegt ze gewoon toe aan soep of saus. De linzen nemen het vocht op en je krijgt een mooi gebonden gerecht.

Wat heb je nodig?
(voor 2 personen - 4 borden)
  • 2 el olijfolie bakken&braden
  • 300 g ui, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 stengel (bleek)selderij in fijne maantjes gesneden
  • 1 tl versgemalen peper
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl chilipeper (meer of minder, naar smaak)
  • 100 g rode linzen
  • 230 g kekererwten (de netto inhoud uit een bokaal) afgegoten en afgespoeld
  • 10 draadjes saffraan
  • 400g tomatenblokjes uit blik of passata
  • een handvol peterselie, grof gesneden
  • een bos koriander (naar smaak), grof gesneden
  • 300 g hokkaido (Japanse) pompoen in stukken van 3x3 cm
  • 1 kleine el groentebouillon pasta (zoals Herbamare) of 1 bouillonblokje
  • 1 laurierblad

Hoe maak je het?

  1. Doe de olie in een sauteerpan (met hoge rand en deksel) of in een kookpot. Verhit op middelhoog vuur en bak de uien tot ze een beetje kleuren. Zet het vuur lager en voeg de knoflook, de selderij en alle specerijen (peper, kurkuma, kaneel, gemberpoeder, chilipeper) toe. Bak eventjes mee.
  2. Doe hier nu de linzen, de kekererwten, de saffraan, de tomatenblokjes, de peterselie en de helft van de verse koriander bij. Zet het deksel op de pan en laat 15 minuten sudderen op een laag vuur.
  3. Je kan ondertussen de pompoen snijden. Ik gebruik liefst de fel oranje hokkaido pompoen omdat je die niet moet schillen. Snijd voorzichtig de pompoen in twee en schep er met een eetlepel de zaden uit. Leg de snijkant naar beneden op een snijplank en gebruik een groot mes om de pompoen in kleinere maantjes te snijden. Die kan je dan gemakkelijk in blokjes snijden. Doe die blokjes in de pan samen met de bouillon en het laurierblad. Giet er water bij zodat alles onder staat. Zet het deksel weer op de pan en laat nog een half uur sudderen. Als je eerder een stoofpotje wil dan kan je het deksel vroeger verwijderen zodat er wat water kan verdampen.
    Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.

Hoe dien je het op?

Schep de maaltijdsoep/stoofpot in een diep bord en versier met verse koriander of bladpeterselie.






Dit recept is geïnspireerd op een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall

dinsdag 9 juli 2013

Ovengebakken aubergines met salsa van tomaat en paprika



Salsa is Spaans voor saus. Veel mensen kennen het woord als een vorm van Zuid-Amerikaanse muziek en dans, maar oorspronkelijk was het een mengsel van klein gesneden rauwe groenten met veel kruiden, olijfolie, azijn of citrussap en een peperachtige toets. Deze toets komt van kappertjes of chili's.

Tomaten, paprika’s, aubergines , de zomergroenten bij uitstek maken van dit gerecht  een topper voor warme en zonnige dagen. Deze tapa of lichte lunch is voldoende voor 2 personen. Het vraagt niet veel werk maar je moet er op tijd aan beginnen omdat de rauwe groenten moeten marineren en de aubergines een half uur moeten bakken en dan  afkoelen.

Wat heb je nodig?
  • olijfolie/zout&peper
  • 2 aubergines van ongeveer 300 gram
  • 1 rode of gele paprika in stukjes van 1x1cm
  • 10 rijpe kerstomaatjes (of kleine pruimtomaatjes) in 4 gesneden
  • 1 el rode wijnazijn
  • 2 el kappertjes
  • 1 el kappertjesvocht
  • 1 bol (bio)buffelmozzarella
  • een 20 tal koriander- of basilicumblaadjes

Hoe maak je het? 
Zet de oven aan op 190°C. Snij de aubergines in schijfjes van ongeveer 2 cm dikte, dit gaat vlot met een broodmes. Doe olijfolie in een potje en bestrijk elk plakje aan beide kanten met olie. Ik gebruik daarvoor een  silicone bakborsteltje (kan in de afwasmachine). Om te vermijden dat alles vet wordt leg ik de plakjes aubergine naast elkaar, ik strijk één kant in en dan stapel ik de plakjes op elkaar met de niet bestreken kant naar boven. Daar kan je dan nog eens olie opdoen.
Leg een vel bakpapier op je ovenplaat en verdeel er de aubergineplakjes over. Bestrooi met zout en peper. Laat de aubergines 25 à 30 minuten in de oven tot ze mooi gebakken zijn. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.

Je kan ondertussen de salsa maken. Meng de kwartjes kerstomaat met de stukjes paprika, de kappertjes, de azijn,  het kappertjesvocht en 2 lepels olijfolie. Deze salsa moet minstens een half uur marineren, maar kan ook een dag op voorhand gemaakt worden.

Hoe dien je het op?
Leg de aubergineplakken in een schaal, doe er de stukjes mozzarella over en dan de salsa. Bestrooi het gerecht met de koriander-  of basilicumblaadjes.




Dit recept komt uit het boek "Plenty" van Ottolengi.