Overschakelen naar vleesarm of vegetarisch koken is niet
simpel. Veel mensen beginnen met hun stuk vlees te vervangen door een
vegetarische schijf of burger. Er wordt al eens geëxperimenteerd met seitan of
tofu, maar dikwijls valt dat tegen. Lekker vegetarisch koken is veel meer dan
dat, je moet je een heel nieuwe kookkunst eigen maken.
Hoe doe je dat? Door
naar de Oosterse of Zuiderse keuken te kijken waar vlees sowieso een bijrol
speelt. De recepten uit India, Thailand, Italië, Griekenland, Spanje en de Arabische
landen puilt uit van vegetarische schotels die op zichzelf kunnen staan. Deze
keukens gebruiken traditioneel veel groenten, peulvruchten, specerijen, kruiden
en noten. Dit zijn allemaal ingrediënten vol belangrijke voedingsstoffen.
Overschakelen op een lekker vegetarisch dieet vraagt dus goede recepten – die
je al op ZapHap vindt – en een aanpassing van je voorraadkast en kruidenrek.
Hieronder vind je een lijstje van veel gebruikte specerijen.
Iedereen heeft
sowieso enkele klassiekers in zijn kast staan: zeezout, een pepermolen met
zwarte peper, nootmuskaat en rasp, kruidnagels, gedroogde tijm en laurier,
paprikapoeder, cayennepeper, kerriepoeder, gedroogde oregano en jeneverbessen.
Iets gespecialiseerder zijn: gemalen kaneel, gemalen komijn, gemalen koriander,
kurkumapoeder, saffraan in draadjes, gemalen chilipeper of pili-pili en Garam
Masala.
Wie ook korianderzaad, komijnzaad, karwijzaad, venkelzaad,
Szechuanpeper, kardemomzaadjes, pimentón, Piment d'Espelette en Râs al hânout in huis heeft is
perfect uitgerust om lekker veggie te koken.
In het tweede deel van deze blog
duik ik in mijn voorraadkast en in mijn kruidentuin om een lijstje te maken van
ingrediënten die ik vaak gebruik.