zondag 15 februari 2015

Chili sin carne

Vandaag begint Carnaval. Carnaval luidt de vastentijd in. De term zou afgeleid zijn van het Latijnse “Carne, vale!” ofwel “Vaarwel vlees”. De moderne vastentijd heet Dagen Zonder Vlees. Naar aanleiding van deze campagne zijn wij enkele jaren geleden bewuster gaan eten en hebben we ons op de vegetarische recepten gestort.  Op de blog zal je ook de komende weken lekkere en simpele veggiegerechten terugvinden.
Vaarwel vlees, dus de Chili con carne wordt een chili sin carne. Maak de chili een dag op voorhand of begin er vroeg genoeg aan. Hoe langer de chili pruttelt hoe lekkerder.




Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

Voor de chili
  • 3 el olijfolie
  • 2 grote uien - versnipperd
  • 3 teentjes look - geperst
  • 1 rode paprika – in hapklare blokjes
  • 250 g rode of bruine bonen - 1 bokaal uitgelekt en gespoeld
  • 2 blikken hele tomaten van 400 gram – in stukjes gesneden
  • 250 gram champignons – in hapklare blokjes
  • 2 kl pimentón [of 1 kl paprika en ½ kl chilipoeder]
  • 1 kl oregano
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 kl kaneel
  • 1 kl bittere cacao (= zonder suiker)
  • 10 gram donkere chocolade [ als je geen cacao hebt mag je 20 gram gebruiken]

Voor de guacamole
  • 2 rijpe avocado’s
  • een kleine sjalot gesnipperd
  • een kneep limoen/citroensap een beetje tabasco of chili
  • p&z
  • blaadjes groene koriander (naar smaak) 
Extra's
  • 1 grote sjalot in fijne ringetjes – leg de ringetjes in koud water
  • 1 zakje tortillachips
  • blaadjes groene koriander om af te werken


Hoe maak je het?
  1. Neem een grote zware (gietijzeren) stoofpot.
  2. Verwarm de olijf olie op een middelmatig vuur.
  3. Voeg 1 eetlepel komijn en 2 koffielepels pimentón (of 1 kl paprika en ½ kl chilipoeder) toe aan olie en roer door de olie. De kruiden kleuren de olie en je krijgt een rokerig aroma.
  4. Voeg de fijngehakte uien toe en bak ze ongeveer 10 minuten.
  5. Nu volgt het geheim van de chef: doe een stukje donkere chocolade en 1 kl cacao bij de uien en roer goed door.
  6. Voeg de knoflook toe en roer goed door tot je een kruidige pasta hebt.
  7. Roer de paprika en de champignons door de pasta en laat ze een tijdje pruttelen.
  8. Zodra de groenten zacht zijn, doe je de stukjes tomaat en het sap erbij.
  9. Zet het vuur wat hoger tot het mengsel begint te borrelen en zet het vuur dan weer lager.
  10. Giet het bokaal bonen door een vergiet en spoel ze af. Doe de bonen in de pot.
  11. Zet het vuur wat hoger tot het allemaal opnieuw begint te borrelen en draai het vuur weer laag.
  12. En nu moet je geduld hebben. De chili moet minstens een uur of twee pruttelen, bij voorkeur langer.

Net voor het opdienen kan je beginnen met de extra’s te maken.
  1. Giet de ringetjes sjalot af en laat ze drogen op keukenpapier
  2. Maak de guacamole (veel lekkerder dan gekocht). Snij de schil van de avocado door in de lengte zodat je vier sneden hebt. Pel de schil los en snij dan dwars door het vlees tot op de pit om het avocadovlees los te maken. Doe de stukjes avocado in een kom, voeg het limoen/citroensap toe en plet met een vork (ik gebruik een pureestamper). Je mag de avocado niet mixen. Doe de versnipperde sjalot, de tabasco, p&z en als je die lust de blaadjes groene koriander bij het avocadomengsel. Proef en werk verder af naar smaak door meer te kruiden indien nodig.
  3. Doe de tortillachips in een schaal.

 Bestrooi de chili met korianderblaadjes en serveer met de kommetjes extra’s. Je kan de chili  opscheppen met de chips in plaats van met een lepel.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen