zondag 5 januari 2014

Savooikool gebakken in de oven

Als je de seizoenen probeert te respecteren bij het aankopen van groenten, dan ben je nu beland in de koolmaand: bloemkool, rode kool, witte kool, groene kool, spruitjes, koolrapen... en savooikool.
Savooikool behoort tot de familie van de sluitkolen en is de meest winterharde van alle sluitkolen. Het blad van de savooikool is gebobbeld en gekruld. De bladrand is gekroesd.

Het is één van de oudste koolsoorten en afkomstig uit het Middellandse zee­gebied. De Nederlandse naam savooi verwijst naar het Graafschap Savoye, dat het drielandenpunt Frankrijk – Italië – Zwitserland als grondgebied had.  Ook de Franse naam  ”chou de Milan” verwijst  naar de oorsprong van de soort.

De savooikool was al gekend bij de Romeinen, hoewel de savooi  voor hen vooral van therapeutisch belang was. Ze werd vooral gebruikt bij verwondingen en om verzweringen op de huid mee te genezen. In de Middeleeuwen, ten tijde van Hildegarde van Bingen gebruikte men savooikool ook bij interne klachten, vooral darmaandoeningen.


Traditioneel wordt kool eerst geblancheerd en dan gestoofd met spek. Dit recept sluit perfect aan bij de traditionele Vlaamse vleeskeuken, maar wij waren op zoek naar een puur koolgerecht. Wij zijn fan van groenten in de oven en zo vonden we dit recept van savooi. Snel, gemakkelijk en heel lekker.

Wat heb je nodig?
(voor 4 personen als je daarnaast nog andere groenten bereidt) 
 • 1 savooikool
 • 2 el olijfolie
 • zout, peper
 • 2 el Parmezaanse kaas (naar smaak)
 • 1 teentje look (naar smaak)

 Hoe maak je het? 
 1. Zet de oven aan op 245°C.
 2. Verwijder de harde buitenste bladeren en de stronk van de savooi.  Was de kool zorgvuldig omdat er in de groeven weleens zand durft achter te blijven. Snijd de kool in vieren en snij de witte kern eruit. Snijd de koolkwarten dan in repen van twee centimeter en die repen dan nog eens in blokjes van 2 centimeter.
 3. Leg bakpapier in een diepe ovenplaat en verspreid de versnipperde kool erop. Doe er olijfolie en peper en zout op en hussel door elkaar. Laat 8 minuten bakken en meng dan nog eens. Laat 5 minuten verder bakken en strooi dan naar smaak de kaas erover. Laat nog een tweetal minuten bakken. Sommige koolreepjes beginnen lichtjes te karamelliseren terwijl de stevigere delen mooi zacht worden.
  Wil je look toevoegen, doe dat als je de kool een tweede keer mengt.1 opmerking:

 1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.
  If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

  BeantwoordenVerwijderen