maandag 20 mei 2013

Rabarbercrumble


Mei is rabarbertijd. Rabarber is een meerjarige plant die behoort tot de duizendknoopfamilie en eigenlijk is het een groente. Rabarber komt oorspronkelijk uit China waar de wortelstokken gebruikt werden als medicijn tegen spijsverteringsproblemen. De rabarber verspreidde zich via de zijderoute  en bereikte het Westen via Mongolië en Rusland.

De Romeinen gaven de plant de naam Rha barbarum. Op de oevers van de Volga  waren er grote rabarbervelden en Rha is de oude naam van de Volga. Barbarum betekent ‘uit een gebied dat buiten het Rijk lag’. Ook bij de Romeinen werd de plant gebruikt als medicijn, maar ze gebruikten de zure stengels ook om hun metalen voorwerpen mee op te blinken. Later werd er zelfs haarkleuring en insecticide van gemaakt.
Het duurde lange tijd voor de plant gebruikt werd als voedingsmiddel. De eerste pogingen om het blad op te eten liepen immers slecht af, het blad van rabarber is giftig. In de 17de eeuw ontdekte John Gerard de botanicus van Charles I van Engeland dat de stengels wel eetbaar waren, maar het duurde tot het einde van de 18de eeuw voor rabarber echt als groente bekend werd.


Rabarber was oorspronkelijk heel zuur, maar de nieuwe soorten smaken zoeter en bevatten minder vezels. Wij hebben de Rabarber ‘Red Champagne’ staan die zoeter is en mooie rode stengels heeft. Deze rabarber is zo lekker dat je er eigenlijk niet te veel aan moet toevoegen.

Vandaag maak ik er crumble mee. In crumble zit veel boter en veel suiker, maar ook héél véél fruit ;-) Crumble is het lekkerst als hij lauw is en je kan alles op voorhand klaarmaken. 30 minuten voor je het dessert wil serveren zet je de schaal in de oven.


Wat heb je nodig?

  • 500 g rabarber (of ander fruit)
  • 100 g suiker (hiervan gebruik je 2 eetlepels voor de rabarber)
  • 100 g koude boter in stukjes
  • 100 g bloem (of half bloem half havermout)
  • 100 g amandelschilfers
  • een snuifje kaneel


Hoe maak je het?
De avond voordien snij je de gewassen (en eventueel geschilde) rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm lang. Doe ze in een doos, meng met 2 eetlepels suiker en laat een nacht marineren in de koelkast.
Doe de koude boter samen met de suiker, de kaneel en de bloem/havermout in een kom en plet alles door elkaar met een vork. Je kunt het mengsel ook snel klaarmaken in een blender door heel kort te mixen. De boter mag zeker niet warm worden en het mengsel moet eruit zien als zand. Dit kan je enkele uren op voorhand klaarmaken en in de koelkast zetten.


Afwerking
Warm de oven voor op 180°C. Leg een dunne laag gemarineerde rabarber in een lichtjes ingevette ovenschaal, meng er voorzichtig de amandelschilfers onder, verdeel het ‘zandmengsel’ erover en steek de schaal een 20-tal minuten in de oven. Laat de crumble een tiental minuten afkoelen en dien op met een bolletje vanille-ijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten