donderdag 30 mei 2013

Torta caprese

Het recept voor deze taart staat in één van mijn allereerste zelf geschreven kookboekjes, zo'n mininotaboekje met ringetjes. Ik heb het recept ooit eens gehoord op de radio denk ik, maar toen noemden ze het gewoon chocolade-notentaart. Nu blijkt deze taart een variante te zijn op de gekende torta caprese, een specialiteit van het eiland Capri. Deze taart is gemaakt zonder bloem en daarom geschikt voor glutenvrije diëten. In Italië heet het "uno dei pasticci più fortunati della storia", een verstrooide bakker had een nieuwe lekkernij gecreëerd.


Deze taart is ideaal om studenten te verwennen in de blokperiode. De noten zijn voedzaam, de suikers zijn de brandstof voor hun hersenen en de chocolade is goed  voor hun humeur.

Wat heb je nodig?

  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 100 g (bloem)suiker of rietsuiker of gula java (zelfs een deel stevia is hier mogelijk)
  • 100 g (gemalen) amandelen
  • 100 g (gemalen) hazelnoten
  • 1/2 tl bakpoeder of bicarbonaat (NaHCO3)
  • 100 g bittere chocolade (minimum 54% cacao)
  • 1 pakje vanillesuiker of een tl vanille aroma
  • 2 el rum (of andere likeur naar smaak)
  • 5 eieren, wit en geel gescheiden


Hoe maak je het klaar?
Met blender
1. Ik gebruik altijd ongemalen noten en gula java en mix alles in de blender tot ik een fijn mengsel heb. In die pot doe ik dan het bakpoeder, de vanille en de chocolade in kleine stukjes en ik mix nog eens om de chocolade te vermalen. Je mag niet te lang mixen anders begint de chocolade te smelten.
In een kom klop je de boter tot je een mooi zacht mengsel hebt. Voeg er het chocolade-notenmengsel aan toe en meng goed. Giet er de eierdooiers en de rum bij en meng goed. Het deeg zal redelijk stevig zijn.

2. Klop de eiwitten op met propere kloppers. Doe een paar soeplepels eiwit in het mengsel en klop goed door tot het deeg wat soepeler wordt. Meng er de rest van het eiwit voorzichtig onder tot het deeg luchtig is.

3. Vet een ronde vorm in en bedek bodem en randen met bakpapier. Giet het deeg erin en zet in een voorverwarmde oven van 180°C. Na 15 minuten verlaag je de temperatuur tot 150°C en je laat de taart nog 45 minuten bakken.Zonder blender
1. Ook zonder blender kan je de taart maken, maar dan heb je wel gemalen noten en bloemsuiker nodig en je moet de chocolade smelten in een potje au bain-marie.

In een kom klop je de boter zacht met de suiker. Voeg de gesmolten chocolade toe en roer goed door. Voeg een eigeel toe en een schepje notenpoeder, meng goed en doe hetzelfde met de andere dooiers. Als alle dooiers gemengd zijn voeg je de rest van het notenpoeder toe, de vanille, de bakpoeder en de rum.

2. Klop de eiwitten op met propere kloppers. Doe een paar soeplepels eiwit in het mengsel en klop goed door tot het deeg wat soepeler wordt. Meng er de rest van het eiwit voorzichtig onder tot het deeg luchtig is.

3. Vet een ronde vorm in en bedek bodem en randen met bakpapier. Giet het deeg erin en zet in een voorverwarmde oven van 180°C. Na 15 minuten verlaag je de temperatuur tot 150°C en je laat de taart nog 45 minuten bakken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten