Sinds een jaar
proberen we minder brood te eten.
Gewoon tarwebrood heeft een hoge glycemische
index (GI) die suikerpieken veroorzaakt in het bloed. Op een suikerpiek
reageert het lichaam met een dosis insuline om de suikerspiegel te doen dalen.
Dit dalen van de suikerspiegel zorgt voor een vermoeid gevoel, de klassieke
“dip”. Bij producten met een lage GI
worden de koolhydraten traag afgebroken, de geleverde energie is constanter. Je
voelt je minder moe en het vermindert het risico op welvaartsziektes zoals
diabetes en hart- en vaatziektes.
Tarwe bevat ook weinig
vezels in tegenstelling tot andere graansoorten zoals haver, rogge en gerst die
veel vezels bevatten. Voedingsvezels hebben een beschermende werking op
darmkanker, ze zijn cholesterolverlagend en vertragen ook de opname van glucose
in het lichaam.
"Wat eet je dan nog?” is de meest voorkomende vraag als we zeggen dat we brood proberen te vermijden. Wel, wij doen zoals de paarden, we eten haver.
Haver is rijk aan
ijzer, zink, magnesium, vitamines B1 en B6 en antioxidanten. Haver bevat ook avenanthramiden die vermijden
dat cholesterol zich afzet op de bloedvatwanden en het bevat nog allerlei
eigenschappen die er een superfood van maken.
“Hoe eet je dan
haver?” is de volgende vraag. Dit was ook voor mij een groot vraagteken omdat
ik heel slechte jeugdherinneringen heb aan “porridge” of havermoutpap.
Desondanks heb ik verschillende versies opnieuw uitgeprobeerd, maar voor mij
blijft het een smakeloze, grijze massa.
De oplossing heb ik
gevonden in “granola”. Granola (of granula) is een uitvinding van een
Amerikaanse dokter op het einde van de 19de eeuw. Het is een soort muesli, maar
granola wordt gebakken met een zoetstof en muesli is ‘rauw’.
Wat heb je nodig ?
(voor ongeveer 500 g
granola)
- 250 g geplette haver
- 65 g zonnebloempitten
- 65 g pompoenpitten
- 50 g amandelschilfers
- 30 g kokosrasp (of minder naar smaak)
- 45 g agavesiroop (of 3 el)
- 45 g olie (of 3 el)
Wij gebruiken milde olijfolie voor bakken en braden van Fertilia.
Dit basisrecept kan je naar wens verrijken met kaneel, andere noten in stukjes, lijnzaad of sesamzaad en gedroogd fruit. Het fruit mag je maar toevoegen als de granola uit de oven is en afgekoeld is.
Hoe maak je het?
1. Zet de oven aan op
180°C
2. Doe alle droge
ingrediënten in een ovenschaal bedekt met bakpapier en meng voorzichtig met je handen. Doe dan de
siroop en de olie erbij en roer met een lepel zodat alles verdeeld is over het
mengsel.
3. Zet de schaal in het
midden van de oven, om de tien minuten moet je het mengsel omroeren. Laat 20 à
30 minuten bakken. Hoe langer het mengsel in de oven staat hoe krokanter het
wordt.
Hoe dien je het op?
Ik eet de granola
gemengd met fruit. In de zomer gebruik ik vers fruit van het seizoen zoals
aardbeien, frambozen, blauwe bessen … Het is ook lekker met (gebakken) bananen,
sinaasappels of een restje appelmoes. In de winter gebruik ik geweekt droog
fruit, (gebakken) appelpartjes of diepvriesbessen. Je kan er ook stukjes
chocolade (72% cacao) onder mengen.
Wie niet houdt van
crunchy haver kan de granola een nachtje (of enkele uren) laten weken in een
beetje (soja)melk. Je kan het ook eten met (soja)yoghurt of gebruiken als
topping op vers fruit.
Hoe bewaar je het?
Granola bewaar je het
best in een afgesloten blikken doos of in een glazen pot.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten