Kurkuma of koenjit is
een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa of geelwortel. Deze plant die
op gember lijkt groeit het best in warme en vochtige gebieden. Na de bloei
worden de wortelstokken geoogst, ondergedompeld in kokend water en gedroogd in
de zon. De gele kleur ontstaat onder invloed van de zon. Na het drogen worden
de wortelstokken vermalen tot het gekende gele poeder.
Geelwortel is mild
bitter van smaak en het is de basis van elk kerriemengsel (in Vlaanderen
meestal “curry” genoemd) waar het de mooie gele kleur aan geeft.
Kurkuma is niet alleen
lekker maar ook zeer gezond. Curcumine, het belangrijkste bestanddeel van
kurkuma, heeft ontstekingsremmende,
ontgiftende en antimicrobiële eigenschappen. Het wordt dan ook al lang
gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Recent onderzoek heeft aangetoond dat
curcumine preventief werkt tegen bepaalde kankers en Alzheimer.
De cashewnoot is het
zaad van de cashew, een boom die enkel in de tropen groeit. Cashewnoten
bevatten veel mineralen en vitaminen, ze bevatten minder vet dan andere nootjes
en dan nog vooral de gezonde enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Regelmatig
cashewnoten eten is goed voor het hart.
Wat heb je nodig voor een portie gezonde borrelnootjes?
- 150 g ongezouten cashewnoten (biowinkel)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel kurkuma in poeder
- 1 theelepel komijn in poeder
- ½ theelepel kaneel in poeder
- 1 theelepel halfgrof zeezout
Hoe maak je het?
- Meng de 4 specerijen in een schaaltje.
- Doe de olie in een koekenpan die je verhit op halfhoog vuur en giet de nootjes erbij. Roer een beetje om zodat de nootjes bedekt zijn met olie. Blijf roeren en hou de warmte van je pan in de gaten, nootjes branden snel aan. De nootjes gaan beginnen knisperen en lekker ruiken, dan zijn ze klaar.
- Giet ze in het schaaltje terwijl ze nog warm zijn en meng goed tot alle nootjes gekruid zijn.
Dit recept komt uit het kookboek "Lekker lang jong" van C. ten Houte de Lange en N. van Lindonk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten