zondag 19 januari 2014

Quinoa met prei en pompoen

Gezond eten is niet zo moeilijk als je thuis bent en je eigen maaltijd kan bereiden. Het probleem stelt zich vooral als je niet thuis eet, en dan vooral als je een lunch wil meedoen naar je werk. Broodjes en pastaslaatjes zijn nefast gezien de hoge hoeveelheid koolhydraten, slaatjes zijn ‘te koud’ in de winter. Wij hebben de oplossing gevonden met quinoa.

Quinoa was vroeger enkel gekend bij de diehard macrobioten, maar staat nu volop in de belangstelling. 2013 is zelfs door de Verenigde Naties uitgeroepen tot “Jaar van de Quinoa” Iedereen weet ondertussen dat dit supervoedsel is. Quinoa is geen graan maar familie van de spinazie en past dus in een glutenvrij dieet, het bevat veel vezels en is een volledig proteïnepakket. Volgens de FAO, de Wereldvoedsel- en Landbouworganisatie, is het de enige plant die alle essentiële aminozuren en vitaminen bevat. Probeer altijd biologische fairtrade quinoa te kopen, dit is de enige die het productieproces duurzaam probeert te houden.

Prei en pompoen zijn echte wintergroenten, ze passen dus in een winterlunch.


Wat heb je nodig (voor 2 personen)
  • 150 g quinoa (bio en fairtrade)
  • 250 g pompoen (Hokkaido) – in blokjes van 1 cm
  • 2 preien – in ringen van 1 cm breed
  • 2 teentjes look - fijngesneden
  • 2 el gehakte peterselie
  • 50 g pijnboompitten (licht geroosterd) of andere nootjes (gehakt dan)
  • citroensap
  • olijfolie
  • klontje boter
  • p/z (naar smaak)
  • 1 tl tijmblaadjes

Hoe maak je het? 
  1. Begin met de groenten panklaar te maken. Bij de prei snij je het harde groene deel af  (lichtgroen is oké). Snij dan van de baard (wit gedeelte) naar het groene gedeelte door de prei. Laat de wortelkant aan elkaar vast zitten. Hou de prei nu onder de kraan en laat het water van het wit naar het groen stromen. Wrijf een beetje op de groene blaadjes om alle aarde te verwijderen. Snij nu het uiteinde met baard eraf. Laat de preien uitlekken. Snij in ringen.
  2. Ik kies altijd voor een Hokkaido pompoen, die bestaan ook in kleine maten en je mag de schil eraan laten. Wees voorzichtig met het doorsnijden van de pompoen. Neem een grote snijplank en een scherp koksmes. Leg de pompoen op een theedoek zodat hij niet kan wegglijden en snijd hem doormidden. Haal de pitten en draden uit de halve pompoen en leg hem op het snijvlak. Snij de pompoen in maantjes. Leg die dan op hun zijkant om ze in blokjes te snijden.
  3. Verhit de boter en 1 el olijfolie in een hapjespan (hoge pan met deksel) en voeg de prei, de look en de pompoen toe. Roer goed om en bestrooi met de tijm en peper en zout. Zet een deksel op de pan en laat zachtjes gaarstoven (15 à 20 minuten).
  4. Spoel intussen de quinoa in een zeef onder stromend water. Doe 300 ml water en een beetje zout in een kookpot en breng aan de kook. Giet de gespoelde quinoa in het water. Zet het deksel op de pot en laat 10 minuten heel zachtjes koken, er mag geen stoom ontsnappen. Zet het vuur dan uit en laat de pot nog een aantal minuten staan tot al het water is opgenomen.
  5. Doe de pijnboompitten in een pannetje met antiaanbaklaag en bak op een laag vuurtje. Je moet het pannetje regelmatig schudden en in de gaten houden, pijnboompitten verbranden snel. Als de pitjes lichtbruin zijn moet je ze van het vuur halen en in een schaaltje gieten (niet in de pan laten om verder roosteren te vermijden).
  6. Meng de gare groenten met de quinoa en de pitjes. Strooi er peterselie over, het sap van een halve citroen (of meer/ minder naar smaak) en 1 el olijfolie.

Je kan dit gerecht zo opeten of er een beetje kaas over strooien en onder de grill zetten, maar wij nemen het mee naar ons werk als lunch. 


Dit recept is geïnspireerd op een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall.


4 opmerkingen:

  1. Hoi, heb 'm gemaakt, maar ben op 't laatst de citroen en olijfolie vergeten. Desalniettemin vond ik 't erreg lekker! Weet nooit zo goed wat ik met pompoen aan moet, maar nu wel :-). Dank je voor 't recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er staat nog een pompoenrecept in de blog: als je klikt op het woordje pompoen (in de labels rechtsboven) zal je het vinden. Exotisch maar lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi, heb deze ook gemaakt. Wel even puzzelen, maar het smaakt prima!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er lekker uit! Binnenkort ook eens bereiden :-)

    BeantwoordenVerwijderen