De Romeinen noemden
deze paddenstoelen ‘bolites’ omdat de hoed lijkt op een bolletje en de Italianen
noemen ze ‘kleine varkentjes’ (porcini) omwille van hun forse vorm. Deze paddenstoel
wordt ook dikwijls aangetroffen met een stuk uit het hoedje en de eekhoorntjes eten
hem ook graag omdat hij naar nootjes zou smaken. Het hoedje lijkt daarenboven
op een broodje, vandaar de Nederlandse naam.
In bepaalde streken
en op bepaalde momenten van het jaar kan je verse porcini vinden, maar ze zijn
vooral waardevol onder hun gedroogde vorm. Gedroogd eekhoorntjesbrood is niet
goedkoop maar je hebt er heel weinig van nodig om een super paddenstoelenaroma
te geven aan je gerechten. Het is bijzonder rijk aan spoorelementen zoals
selenium, potassium, ijzer en fosfor, vitamines uit de B-groep en ook E, D en K
en bevat meer eiwitten dan de meeste groenten.
Al deze eigenschappen maken deze
paddenstoel onmisbaar in de vegetarische keuken.
Om gedroogd
eekhoorntjesbrood te bereiden, moet je ze eerst een twintigtal minuten weken. Kook de hoeveelheid water die
je nodig hebt voor je recept en giet het over de afgewogen hoeveelheid porcini.
Na 20 à 30 minuten giet je de porcini in een zeef en je vangt het kookvocht op.
Soms is het nodig om het vocht nog eens door een filter te gieten om restjes
zand of kleine takjes eruit te filteren. De paddenstoelen zelf snij je eventueel
fijn en bereid je zoals verse.
Het vocht is een
fantastische vervanger voor vleesbouillon in bijvoorbeeld vegetarisch
vol-au-vent of andere bereidingen met paddenstoelen.
Je vindt porcini in de supermarkt. Ik koop ze in bokaaltjes die het aroma goed bewaren. Porcini in zakjes zijn soms goedkoper maar ze bewaren minder goed en ze verbrokkelen te veel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten