Pimentón wordt
geproduceerd uit de Capsicum annuum,
de chili, ontdekt door Columbus. De specerijenhandel was een belangrijke
drijfveer voor de ontdekkingsreizen van rond de jaren 1500. Peper was
commercieel gezien de belangrijkste van de specerijen. Columbus was op zoek naar Indië de bron van
de "peper", pimienta in het Spaans. Columbus belandde in Amerika waar
de echte peper (Piper nigrum) niet
groeit. Hij vond er wel een soort alternatief, de pikante paprika, die hij
pimiento noemde. Vandaag bestaan er heel veel varianten van de oorspronkelijke
vrucht, van zoet naar heel pikant.
Columbus nam de vruchten mee naar Spanje, waar ze werden gekweekt door monniken in verschillende kloosters. De monniken van het Yuste klooster in La Vera (Extremadura) waren de eersten die de paprika’s droogden en het poeder gebruikten als smaakstof en conserveermiddel. Pimentón de la Vera heeft een duidelijk rokerige smaak die afkomstig is van het proces van rook-drogen. In tegenstelling tot de Pimentón van Murcia die gemaakt wordt van zongedroogde paprika’s. In de herfst is de lucht in La Vera al te vochtig om de paprika’s in de zon te laten drogen.
Columbus nam de vruchten mee naar Spanje, waar ze werden gekweekt door monniken in verschillende kloosters. De monniken van het Yuste klooster in La Vera (Extremadura) waren de eersten die de paprika’s droogden en het poeder gebruikten als smaakstof en conserveermiddel. Pimentón de la Vera heeft een duidelijk rokerige smaak die afkomstig is van het proces van rook-drogen. In tegenstelling tot de Pimentón van Murcia die gemaakt wordt van zongedroogde paprika’s. In de herfst is de lucht in La Vera al te vochtig om de paprika’s in de zon te laten drogen.
De paprika’s worden
gezaaid in maart en geoogst van september tot november. Als ze rijp zijn worden
ze met de hand geoogst. De paprika’s worden gedroogd aan de rook van eikenhout.
Ze worden op rekken boven het vuur geplaatst en handmatig een keer per dag
gedraaid. Dit droogproces duurt ongeveer twee weken. Nadien worden de
stengels en een deel van de zaden verwijderd en worden de paprika's vermalen in
elektrische molens met stenen wielen. Het maalproces moet langzaam gebeuren
omdat warmte door wrijving schadelijk kan zijn voor de smaak en de kleur van de
paprika. De gemalen paprika wordt onmiddellijk ingeblikt en verkocht.
Pimentón wordt gemaakt
van verschillende soorten paprika, van zoet tot heet. Je vindt dus zoete pimentón
(dulce) maar ook hete (picante).
Pimentón is een interessant ingrediënt voor de vegetarische keuken omdat het een gerookte smaak geeft aan gerechten. Laat het poeder nooit
verbranden anders wordt het bitter, doe het dus nooit rechtstreeks in hete
olie. Haal eerst de pan van het vuur en giet er heel snel de andere (nog koude)
ingrediënten bij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten