Op 29 maart 2008 sloot de patisserie Bloch na 110 jaar definitief haar deuren. De naam Bloch is onlosmakelijk verbonden met de stad Gent, met het verdwijnen van de zaak uit de Veldstraat verdwijnt dan ook een stukje cultureel erfgoed. Gelukkig heeft banketbakker Stefan Elias de toprecepten van Bloch gebundeld in een handig boekje. "Door zelf te bakken met de recepten van vroeger kan je de sfeer van je kindertijd weer oproepen". Voor chocolademousse bestaan er veel verschillende recepten, dit recept is gemakkelijk en niet te zoet.
- 100 g donkere chocolade (minimum 50% cacao tot 72%)
- 4 eieren, gesplitst
- 40 g melk
- 20 g boter
Hoe maak je het klaar?
Vul een kookpotje tot op 1/3 met water. Doe de chocolade, de boter en de melk in een kom die je boven het kookpotje hangt. Deze techniek heet au bain-marie. Zet de kookpot op een matig vuur tot chocolade en boter bijna gesmolten zijn. Doe dan het vuur uit.
Splits de
eieren. Doe de eiwitten in een kom en het geel in een andere kom. Klop eerst de
eiwitten op en dan pas de eigelen (om eiwit stijf te slaan moeten je kloppers
brandschoon zijn).
Roer
voorzichtig in de gesmolten chocolade tot de melk en de boter er onder gemengd
zijn. Haal de kom van de kookpot. Voorzichtig, de kom kan warm zijn en er zal
hete damp ontsnappen uit de kookpot. Giet de dooiers bij het chocolademengsel
en klop goed. Doe dan het eiwit in drie keer erbij en meng voorzichtig met een
pannenlikker tot je geen witte vlokken meer ziet.
Giet in
schaaltjes en laat enkele uren opstijven in de koelkast. Deze hoeveelheid is voldoende voor 6 normale porties of vier gulzige ... niets belet je natuurlijk om twee normale porties ineens op te eten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten