Mei is rabarbertijd.
Rabarber is een meerjarige plant die behoort tot de duizendknoopfamilie en
eigenlijk is het een groente. Rabarber komt oorspronkelijk uit China waar de
wortelstokken gebruikt werden als medicijn tegen spijsverteringsproblemen. De
rabarber verspreidde zich via de zijderoute
en bereikte het Westen via Mongolië en Rusland.
De Romeinen gaven de
plant de naam Rha barbarum. Op de oevers van de Volga waren er grote rabarbervelden en Rha is de
oude naam van de Volga. Barbarum betekent ‘uit een gebied dat buiten het Rijk
lag’. Ook bij de Romeinen werd de plant gebruikt als medicijn, maar ze
gebruikten de zure stengels ook om hun metalen voorwerpen mee op te blinken.
Later werd er zelfs haarkleuring en insecticide van gemaakt.
Het duurde lange tijd
voor de plant gebruikt werd als voedingsmiddel. De eerste pogingen om het blad
op te eten liepen immers slecht af, het blad van rabarber is giftig. In de 17de
eeuw ontdekte John Gerard de botanicus van Charles I van Engeland dat de
stengels wel eetbaar waren, maar het duurde tot het einde van de 18de eeuw voor
rabarber echt als groente bekend werd.
Rabarber was
oorspronkelijk heel zuur, maar de nieuwe soorten smaken zoeter en bevatten
minder vezels. Wij hebben de Rabarber ‘Red Champagne’ staan die zoeter is en
mooie rode stengels heeft. Deze rabarber is zo lekker dat je er eigenlijk niet
te veel aan moet toevoegen.
Vandaag maak ik er
crumble mee. In crumble zit veel boter en veel suiker, maar ook héél véél fruit
;-) Crumble is het lekkerst als hij lauw is en je kan alles op voorhand
klaarmaken. 30 minuten voor je het dessert wil serveren zet je de schaal in de
oven.
Wat heb je nodig?
- 500 g rabarber (of ander fruit)
- 100 g suiker (hiervan gebruik je 2 eetlepels voor de rabarber)
- 100 g koude boter in stukjes
- 100 g bloem (of half bloem half havermout)
- 100 g amandelschilfers
- een snuifje kaneel
Hoe maak je het?
De avond voordien snij
je de gewassen (en eventueel geschilde) rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm
lang. Doe ze in een doos, meng met 2 eetlepels suiker en laat een nacht marineren in de koelkast.
Doe de koude boter
samen met de suiker, de kaneel en de bloem/havermout in een kom en plet alles
door elkaar met een vork. Je kunt het mengsel ook snel klaarmaken in een
blender door heel kort te mixen. De boter mag zeker niet warm worden en het
mengsel moet eruit zien als zand. Dit kan je enkele uren op voorhand klaarmaken
en in de koelkast zetten.
Afwerking
Warm de oven voor op
180°C. Leg een dunne laag gemarineerde rabarber in een lichtjes ingevette
ovenschaal, meng er voorzichtig de amandelschilfers onder, verdeel het
‘zandmengsel’ erover en steek de schaal een 20-tal minuten in de oven. Laat de
crumble een tiental minuten afkoelen en dien op met een bolletje vanille-ijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten